Wat is suikerziekte?

Wat is suikerziekte?
‘Huh, maar je leefde nog wel zo gezond!’
‘Dat jou dat nou net moet overkomen, je deed altijd zo gezond!’

Ik fitnesste veel, at gezond en was altijd op zoek naar gezonde recepten. En toen kreeg ik suikerziekte. Veel mensen waren verbaast. Huh, jij, suikerziekte? En je leefde nog wel zo gezond! Helaas hebben deze twee dingen niets met elkaar te maken. In dit artikel probeer ik uit te leggen wat suikerziekte is en wat het verschil is tussen type 1 en type 2.

Wat is suikerziekte type 1?

Als je eet, stijgt je bloedsuikerspiegel door de koolhydraten. Die koolhydraten komen in je bloed als glucose. Bij een gezond lichaam, wordt er insuline aangemaakt om die glucose op te laten nemen in je lichaam. Dat geeft energie en je bloedsuikerspiegel blijft in balans. Door de insuline blijft de bloedsuikerwaarde tussen de 4 en de 9.

Bij suikerziekte type 1 maakt je lichaam geen of weinig insuline aan. De glucose wordt dus niet opgenomen door je lichaam, wat ervoor zorgt dat je weinig energie hebt. De glucose blijft in je bloed en daardoor stijgt je bloedsuikerspiegel enorm. Doordat de glucose in het bloed blijft, kan je bloedsuikerwaarde stijgen tot wel 40, de waarde waarmee ik binnenkwam in het ziekenhuis. Dat is ontzettend hoog en heel slecht voor je.

Verschil type 1 en type 2

Veel mensen denken bij suikerziekte gelijk aan type 2. ‘Oh dan moet je heel gezond leven en zo, dan heb je er minder last van.’ WAS HET MAAR WAAR! Dan zou ik zo weer beter zijn. Maar helaas.

Suikerziekte type 1 is een auto-immuun ziekte. Bij een auto-immuun ziekte gaat je lichaam zijn eigen cellen aanvallen. Waarom? Geen idee. Misschien vervelen ze zich? Bij suikerziekte zijn de celletjes uitgeroeid die insuline aanmaken. Oorzaken daarvan zijn nog niet bekend, daar wordt veel onderzoek naar gedaan. Je lichaam doet dat dus zonder reden. Iedereen kan daarom suikerziekte type 1 krijgen, hoe gezond je ook leeft.

Suikerziekte type 2 komt vooral veel voor bij mensen met overgewicht of oudere mensen. In het eerste geval kan de suikerziekte zelfs verdwijnen, als ze gezonder gaan leven en afvallen. 9 op de 10 mensen met diabetes heeft type 2. Niet gek dus dat veel mensen niet weten wat type 1 is!

In onderstaand filmpje wordt in 1 minuut heel duidelijk uitgelegd wat diabetes precies is.

Gevolgen suikerziekte

Doordat je lichaam de glucose niet op kan nemen, heb je veel minder energie. Als je vervolgens actief bent, ga je verkeerde dingen verbranden, dingen die je lichaam eigenlijk nodig heeft en in je lichaam moeten blijven. Daardoor val je snel af en voel je je zwakker. Ik merkte dit ook en viel zelfs 3 kilo af.

De glucose wordt niet opgenomen, dus plas je het uiteindelijk uit. Daardoor moet je heel vaak naar de wc. Je verliest veel vocht en krijgt een uitgedroogd gevoel, waardoor je heel veel gaat drinken. Ik merkte dit heel goed. Ik kon liters water drinken en bleef maar dorst houden. Als mijn suikerwaarde nu weer hoog is, krijg ik weer veel dorst.

De gevolgen op lange termijn zijn erg slecht. Een hoge bloedsuiker is ontzettend slecht voor je bloedvaten. Dat kan gevolgen hebben voor je ogen, waar veel kleine vaten inzitten, je voeten en je hart en nieren.

In mijn geval was er nog een extra gevolg. Ik werd niet meer ongesteld. Vanaf februari ben ik al niet meer ongesteld geweest. De dokter denkt dat het ligt aan mijn hoge suikerwaarde. Mijn lichaam schiet dan in de stress modus en dat kan gevolgen hebben voor je menstruatie.

Nieuwe leefstijl

Zoals ik in het vorige artikel al schreef, moet ik vanaf nu 4 keer insuline spuiten. Voor het ontbijt, voor de lunch, voor het avond eten en voordat ik ga slapen. De insuline zorgt ervoor dat de glucose die ik binnen krijg, wordt opgenomen in mijn lichaam.

Voorheen was ik mijn eiwitten aan het tellen omdat ik veel aan het sporten was en eiwitten voor mijn spieren nodig had. Naar koolhydraten keek ik niet zo heel veel. Nu is het heel belangrijk dat ik op koolhydraten let. Je bloedsuikerspiegel stijgt van koolhydraten. In brood, fruit, aardappelen, rijst, pasta, koek, snoep, chips en alle meel producten zitten veel koolhydraten. Door insuline te spuiten, kan mijn lichaam de koolhydraten (glucose) wel opnemen. Eiwitten en vet doen niets met je bloedsuikerspiegel.

Ik spuit vier keer per dag, wat betekent dat ik tussen die spuiten in, niet veel insuline in mijn lichaam heb. Dan kan ik dus niet zomaar een boterham eten. Ik kan wel alles eten met weinig of zonder of koolhydraten zoals kip, kwark en noten.

Mijn twee passies aangepast 

Zoals vast wel duidelijk zal zijn bij het lezen van mijn blog, vind ik het ontzettend leuk om gezond te bakken en te fitnessen. Gezond bakken klinkt heel goed, maar bakken gaat vaak niet zonder meel. In meel zitten veel koolhydraten. Best wel balen, want dat is toch de basis van veel recepten. Ik moet dus op zoek naar alternatieven. Helaas zijn die vaak best wel duur.

Ook mag ik voorlopig nog niet fanatiek gaan fitnessen. Mijn lichaam moet nog wennen aan de insuline en goed ‘ingesteld’ worden, zoals dat wordt genoemd. Ook zal ik altijd moeten opletten met sporten. Door het sporten, kan je bloedsuikerspiegel ineens heel laag worden, wat erg gevaarlijk kan zijn.

Ik hoop dus dat ik lekker kan blijven bloggen over deze twee geweldige dingen, maar ik moet er nog een beetje mijn weg in vinden. Voorlopig houd ik jullie op de hoogte!

Schermafbeelding 2015-08-17 om 22.07.35

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


You Might Also Like

Winactie!

Winactie!

Hoeraaa! Ik begon vorig jaar een Instagram account begonnen samen met Maarten om inspiratie op te doen en te delen om gezond te leven. Gezonde studenten die graag fitnessen en gezond eten. Ondertussen is het […]

Ook een hapje darm?

Ook een hapje darm?

‘Je bent wel dapper als je mee doet’, had de arts in het eerste telefoongesprek gezegd. ‘Ach komt wel goed toch?’, dacht ik, ‘gewoon even doorbijten.’ Helaas viel het flink tegen en was het niet […]

‘We nemen je op in het ziekenhuis’

‘We nemen je op in het ziekenhuis’

Al een lange tijd had ik last van wat vage klachten. Ik had veel dorst, moest ontzettend vaak plassen, had minder energie en was al een paar maanden niet ongesteld geworden. Toen de weegschaal voor […]