Langzaam worden er lootjes getrokken en pakjesavonden gepland. Ik vind het zo’n fijne tijd met alle feestdagen en knusse en gezellige avonden. Een paar lekkere pepernoten kunnen daarbij niet missen natuurlijk. Maar al die feestdagen zijn ook wel er-rug ongezond. Daarom nu een recept om guilt-free pepernoten te eten!
Ik was zeer benieuwd naar deze suikervrije pepernoten. Toen ze in de oven stonden, rook het al heerlijk naar ‘echte’ pepernoten. Hoe was de smaak? Beter dan ik had verwacht! Je mist de suiker absoluut niet! Ze proeven niet naar echte pepernoten als in de winkel, maar wel naar gewone zelfgebakken pepernoten. Ze zijn misschien iets minder hard.
Dit is een geweldig alternatief en ik heb ze ondertussen al een paar keer gemaakt! Gezond en lekker. Je blijft er van eten, zo lekker zijn ze dus wel.
Ik nam deze suikervrije pepernoten mee op familie weekend en daar werden deze meer gegeten dan normale pepernoten!
Wat je nodig hebt:
- 150 gram volkorenmeel, speltmeel of gewoon meel
- 1 tl bakpoeder
- 80 gram boter of kokosolie (vloeibare boter werkt het best)
- 25 gram appelstroop
- 3 tl. speculaaskruiden
- 2 tl. kaneel
- 1 tl. vloeibare Stevia of ander zoetmiddel (verkrijgbaar bij Tuinen, natuurwinkels, misschien zelfs de drogist)
Warm de oven voor op 175 graden Celsius. Meng de bloem, bakpoeder, speculaaskruiden en kaneel in een kom door elkaar. Voeg de boter, stroop en stevia toe. Roer even en kneed daarna tot een samenhangend geheel.
Rol bolletjes van het deeg en leg op een beklede bakplaat. Druk ze iets plat zodat het de vorm van een pepernoot krijgt. Bak de suikervrije pepernoten 20 minuten in de oven.Laat ze goed afkoelen, zo worden ze lekker knapperig.
Enjoy!
In Tilburg heb ik geen stevia, dus heb ik ze gezoet met wat kokosbloesemsuiker en agavesiroop. Je kan van alles gebruiken, dus gewoon een beetje uitproberen. Een beetje anijspoeder erbij is ook erg lekker.
Wow, wat een tof idee! Ga ik zeker eens proberen!!
Ooh top! Ik zat van de week al te denken dat ik iets gezonders wilde maken dan die pepernoten uit de winkel. Denk je dat ipv stevia ik ook honing zou kunnen gebruiken?
Ik heb honing gebruikt ipv stevia om te zoeten. Was echt heerlijk 🙂 Heb dan wel meer gedaan dan een theelepel, want stevia is natuurlijk geconcentreerder.
Suikervrije pepernoten, ik zou er niet gelijk aan denken. Maar toch een leuk idee. Tegen de tijd dat het echt sinterklaastijd wordt, zeker de moeite waard om eens te proberen.
Hoooooi ik heb ze vanmiddag met mn oppaskindjes gemaakt en ze zijn heeeerlijk 🙂