‘Pompen of verzuipen’

‘Pompen of verzuipen’

‘Pompen of verzuipen, da ’s de enige manier’.  Als je ooit in een Brabants café hebt gestaan ken je het liedje wel. Ik woon nu dan wel in Brabant, maar ik ga toch echt geen bier pompen. Ik was deze blog aan het typen en toen kwam dit zinnetje in mij op.  Met een beetje fantasie vond ik hem wel bij het onderwerp passen. Terug naar 24 mei, 12:00 in het Twee Steden ziekenhuis te Tilburg.

Een grafiek met verschillende lijntjes die van hot-naar-her gaan. Zo ziet mijn bloedsuiker eruit verdeeld over 6 dagen. Ik kijk naar het blad en laat even op me inwerken wat de diabetes diëtiste net tegen me zei.

‘Een pomp’, ‘een pomp zou goed bij jou passen’, ‘dat is wat we je aanraden.’

‘Oke’, komt er langzaam uit en ik laat het woord op me inwerken. Een pomp. Zo’n ding dat aan je vast zit dus. Een kast op je lichaam.

‘Volgens mij komt het wel even onverwacht, of niet?’

Ik knik, ‘best wel ja’.

‘Denk er maar rustig over na hoor.’

5 minuten later zijn we de grafiek aan het bespreken met mijn insuline waarden. ‘Ik wil best een proefpomp proberen hoor, dan kan ik even kijken hoe het werkt.’ De diëtiste kijkt op en glimlacht.

‘Jij verwerkt best snel he?’ ‘5 minuten geleden kwam het nog hard binnen. Toen is je hoofd even gaan ratelen en nu zie je het wel zitten.’ ‘Ik denk het’, zeg ik met een glimlach.

Nu zit ik thuis en één ding weet ik zeker. Een pomp met draadje ga ik sowieso niet doen. Dan kan ik ongeveer één broek aan die fatsoenlijke zakken heeft en al mijn rokjes en jurkjes zijn dan not-done. Gelukkig bestaan er ook draadloze pompen. Daar ben ik nu over aan het nadenken. Een pomp geeft geleidelijk insuline en kan je beter instellen op verschillende leefstijlen. Ik was bang dat een pomp altijd op mijn buik zou moeten en dat dat bij sommige kleding niet helemaal zou gaan. Maar gelukkig zijn er veel meer mogelijkheden. Op je arm, onderrug, billen of gewoon je buik.

Goed. Het kwam even binnen, maar ik heb al zoveel jonge mensen voorbij zien komen op Instagram e.d. met een pomp, dat het idee van goede bloedsuikers toch wel begint te lokken. Nu is mijn lichaam namelijk zo onvoorspelbaar af en toe.

Ik ben in ieder geval heel blij met de hulp die ik krijg in het ziekenhuis. Ze denken echt met je mee en proberen de insuline op jouw leefstijl aan te passen.

diabetic, diabetes, pomp, insuline pomp, pompen

1 thought on “‘Pompen of verzuipen’”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


You Might Also Like

Winactie!

Winactie!

Hoeraaa! Ik begon vorig jaar een Instagram account begonnen samen met Maarten om inspiratie op te doen en te delen om gezond te leven. Gezonde studenten die graag fitnessen en gezond eten. Ondertussen is het […]

Ook een hapje darm?

Ook een hapje darm?

‘Je bent wel dapper als je mee doet’, had de arts in het eerste telefoongesprek gezegd. ‘Ach komt wel goed toch?’, dacht ik, ‘gewoon even doorbijten.’ Helaas viel het flink tegen en was het niet […]

‘We nemen je op in het ziekenhuis’

‘We nemen je op in het ziekenhuis’

Al een lange tijd had ik last van wat vage klachten. Ik had veel dorst, moest ontzettend vaak plassen, had minder energie en was al een paar maanden niet ongesteld geworden. Toen de weegschaal voor […]