Overal zie ik receptjes opduiken voor pizza met bloemkoolbodem. Ook ik heb me er aan gewaagd! Het klonk wel apart, een bodem van bloemkool? Jep! Het smaakte best wel prima en je hebt zeker niet door dat je bloemkool zit te eten! Tuurlijk smaakt het niet zoals een gewone pizza bodem. (Duh, het is bloemkool) Maar je proeft de bloemkool niet echt. Als je voor de rest een lekkere pizza topping gebruikt, is het best wel lekker. Dus gewoon tomatenpuree met groenten e.d. Ondertussen eet je dan stiekem ook nog bloemkool, op een lekkere manier. Chill toch?
Wat je nodig hebt voor een kleine springvorm:
- Een halve bloemkool (hele kan natuurlijk ook, verdubbel dan het recept)
- 1 ei
- 1,5 theelepel Italiaanse kruiden (kan ook zonder)
- Eventueel nog een klein beetje meel
Het is even wat werk, maar leuk om te proberen. Snijd de bloemkool in roosjes. Verpulver dan de roosjes met een staafmixer, blender of hakker. Als het goed is wordt de bloemkool fijn. Doe de bloemkool in een kom en zet voor 8 minuten in de magnetron. Maal de bloemkool daarna nog een keer als het nodig is (als de bloemkool nog niet heel fijn is).
Warm de oven voor op 200 graden.
Doe de bloemkool dan in een schone theedoek of zeef. Knijp alle vocht uit de bloemkool. Er komt best veel vocht uit! Knijp zo goed mogelijk uit. Meng het bloemkool prutje daarna met het ei en de kruiden. Als het nog te nat is, voeg dan een beetje meel toe. Bekleed een springvorm met bakpapier en maak een dunne bodem van het bloemkool prutje. Als je de bodem te dik maakt, krijg je geen knapperige bodem.
Zet de pizzabodem zonder topping een half uur in de oven. Het verschilt per oven hoe lang de bodem precies moet.
Haal je bloemkoolbodem uit de oven en besmeer de bodem met tomatenpuree en beleg met lekker veel groente en eventueel wat vlees. Zet de pizza weer in de oven en bak nog 15 minuten.
Eetsmakelijk!
Ik belegde de pizza overigens met tomatenpuree, tomaten en cottage cheese. Ik had niet zoveel groente meer in huis. Maarten heeft trouwens de andere helft op. (:
Jippie, dit ga ik vanavond uitproberen!
Wat grappig zeg! Wij eten iedere zondag pizza, weliswaar staat deze zondag op ons menu! Bedankt voor het inspirerende recept!
Hey Talitha,
Ik eet koolhydraatarm op’t moment en ben deze ook al es tegengekomen. Waarom gaat de bloemkool in de magnetron? Puur om gaar te worden? Dan kun je het dus ook gewoon koken, wij hebben namelijk geen magnetron.
Ga hem maar es proberen binnenkort denk ik.
Groetjes,
Hanneke