Ik heb vanochtend ontbeten met kwarktaart. En gister trouwens ook. En ja, dat vind ik verantwoord en daarmee ga ik mijn fitnessdoelen bereiken. Want guess what.. deze kwarktaart is helemaal niet slecht! Alle credits voor deze taart gaan naar Jelmer de boer, dit recept komt van hem. Ik heb hem alleen iets aangepast en wat makkelijker gemaakt. Deze taart is echt GENIETEN. Met hoofdletters ja, want hij is zalig. Nu snel naar het recept!
Wat je nodig hebt:
- 200 gram roggebrood
- 100 a 120 gram dadels (action, supermarkt)
- 32 gram boter of kokosolie
- 500 gram magere kwark (ik gebruikte Zaanse Hoeve)
- 450 gram Optimel Griekse Yoghurt 0% (je kan een smaakje kiezen of naturel, ik gebruikte naturel omdat daar meer eiwitten in zitten)
- 250 gram diepvries zomerfruit
- 7 gelatine blaadjes
- 60 gram whey (eiwitpoeder, 2 schepjes) – kan ook weggelaten worden
- 2 el honing
Week de dadels in een bakje met warm water. Prak ondertussen met een vork het roggebrood fijn. Snijd daarna de dadels in kleine stukjes en roer door het roggebrood heen. Smelt de boter en roer door het roggebrood mengsel heen. Bekleed een taartvorm met bakpapier en maak een bodem van het roggebrood mengsel. Duw het goed aan en zet daarna in de koelkast.
Doe de gelatine blaadjes in een bakje met koud water.
Doe ondertussen het diepvries fruit in een blender samen met een beetje Griekse yoghurt. Mijn blender kon niet al het fruit in een keer aan, dus doe het in delen als het nodig is. Blender het tot het fruit gemalen is. Als je blender het heel zwaar heeft, doe er dan een heel klein beetje water bij. Meng de kwark, Griekse yoghurt, het fruit uit de blender en de honing door elkaar.
Meng daarna het eiwitpoeder erdoor heen. Ik gebruikte de smaak framboos omdat dat wel bij zomerfruit past. Als je geen eiwitpoeder gebruikt zal je taart wat minder smaak hebben. Doe er dan wat meer zomerfruit bij of kies voor Griekse yoghurt met een smaakje (Optimel).
Knijp de gelatine blaadjes uit en doe ze in een klein pannetje samen met ongeveer 3 grote eetlepels van het kwark mengsel. Zet het vuur heel laag en roer tot de gelatine blaadjes opgelost zijn. Voeg het daarna toe aan het kwark mengsel en roer goed door.
Stort het kwark mengsel op de bodem en verdeel het. Zet de kwarktaart dan in de koelkast en ga lekker een nachtje slapen! (:
’s Ochtends snijd je 1/8 deel van de taart af en dat smikkel je lekker op als ontbijt! Ik deed er een beetje cottage cheese op (dat witte op de foto) en wat vers fruit.
Enjoy!
Laat me weten als je deze taart geprobeerd hebt, het is echt de moeite waard!
Check de site van Jelmer de Boer voor het originele recept en veel hilarische artikelen!
Ohhh ziet er goed uit, ik zou hem echt super graag maken maar er zit gelatine in en ik ben vegetariër misschien een keer met agar agar proberen..
Oh dat ziet er heerlijk uit!! En ontbijten met kwarktaart… wie wil dat nou niet? En als deze kwarktaart zelfs gezond is kan je altijd een stukje nemen zonder je schuldig te hoeven voelen. Ik ga dit recept zeker eens proberen.
Heey Taal!
Wat heb je toch een leuke blog (:
ik was deze kwarktaart pas tegengekomen bij jou en nu moeten we voor school een themabijeenkomst in een instelling houden over gezonde voeding, dus we dachten we pikken dit recept even. We moesten pas de themabijeenkomst in de klas houden om te oefenen en toen hadden we deze kwarktaart ook gemaakt. Ik vond het zelf heel lekker omdat ik van roggebrood houdt maar bij de meesten viel de bodem niet zo in de smaak ;p De kwark vonden ze wel heel lekker. Daarom gaan we de bodem maar iets aanpassen, wel gewoon met dadels maar in plaats van roggebrood havermout. Ben benieuwd wat ze er in de instelling van vinden! 🙂
Je had ook echt een goed artikel over waarom je zo gezond eet en je niet dik bent trouwens!
Veel succes met je blog en je studie nog (:
Doei! X Femke