8 stappen naar een gezond eetpatroon. Eten voor beginners!

8 stappen naar een gezond eetpatroon. Eten voor beginners!

Alle recepten op mijn blog kunnen me enorm helpen om gezond te eten. Want ja, ik heb ook wel eens ‘zoete trek’ en ik hou gewoon van lekker eten! Dan is het fijn als er een gezonde snack in de keuken klaarstaat, dat voorkomt snaaien naar ongezonde dingen! Ik krijg regelmatig te horen dat mensen willen beginnen met beter eten. Maar hoe begin je nu met gezond eten? Hier geef ik in acht stappen weer hoe je het beste je eetpatroon kan veranderen!

Stappen gezondeten

1. Begin stap voor stap, gooi het niet in een keer om!

Alles in een keer veranderen is lijkt goed, maar je gaat het nooit volhouden. En dat is echt zo. Je moet stap voor stap beginnen. Zo heb ik het ook gedaan. Vervang eerst al je drankjes voor water en thee en drink genoeg. Schrap daarna je ongezonde tussendoortjes zoals koekjes en mueslirepen en ga voor een appel of een zelfgemaakte gezonde snack. Probeer dat eerst eens een paar weken vol te houden en ga daarna verder, zover je zelf wilt met smoothies, magere kwark, havermout, groentes en ei. Zo ontwikkel je vanzelf een gezond eetpatroon wat bij je past.

2. Schrijf alles op

Schrijf alles wat je eet op een dag op in een schriftje. En dan ook alles, elk kauwgompje en dingetje wat je eet of drinkt. Zet er eventueel ook een tijdstip bij. Zo word je bewust van wat je allemaal eet en kan je langzaam je eetpatroon veranderen.

3. Eet om de 2 of 3 uur wat

Zo zorg je ervoor dat je geen honger krijgt, want eigenlijk is het dan al een beetje te laat! Vaak ga je dan juist ongezonde dingen eten. Om de 3 uur wat eten zorgt er ook voor dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, wat er voor zorgt dat je minder honger krijgt en minder trek in slechte dingen.

4. Ontbijt goed en stevig

Ben je gewend om te ontbijten met 2 crackertjes? Stop daar dan gelijk mee. Crackers vullen niet en doen weinig goeds voor je lichaam. Zorg voor een stevig ontbijt, het liefst met havermout. Havermout zorgt ervoor dat je de hele ochtend vol zit, echt waar! Bovendien is het maar 40 cent voor 500 gram, dus wat houdt je nog tegen?

5. Move it!

Misschien heb je niet veel tijd om te sporten, maar probeer wel iets te doen. Als je lekker beweegt en sport heb je vaak meer motivatie om gezond te eten en wil je niet meer ongezond eten. Je motiveert jezelf ermee!

6. Zoek een maatje

Ik ga altijd samen met Maarten sporten en dat motiveert me enorm. Niet gaan sporten is een no-go. Heb ik geen zin? Dan zorgt Maarten dat ik wel mee ga. Heeft Maarten geen zin? Dan sleep ik hem wel mee. Ideaal dus. Ook is het makkelijker als mensen om je heen niet allemaal slechte dingen eten. Samen sta je sterker!

7. Zorg dat je altijd eten en drinken bij hebt. 

Je weet maar nooit wat er op je pad komt toch? Onverwacht even naar de stad of vertraging met de trein. Als je dan honger of dorst krijgt is de Kiosk of de Starbucks wel heel aantrekkelijk! Zorg er daarom voor dat je altijd, altijd een flesje water in je tas hebt zitten en een appel of iets anders. Bespaart je ook nog eens geld!

8. Beloon je zelf, voorkom een (vr)eetbui

Als je jezelf een maand lang strikt hebt gehouden aan een gezonde eetstijl is dat natuurlijk heel erg goed. Maar heb jij elke dag stiekem ontzettend veel zin in chocolade? Beloon jezelf dan af en toe. Een gevaarlijke uitspraak  want je moet natuurlijk niet overdrijven. Maar in het weekend mag je best wat minder streng zijn, maar zorg ervoor dat je niet los gaat en de hele kast leeg eet. Als je jezelf nooit meer beloont, komt er een moment dat je ineens de hele kast leeg eet en jezelf niet meer kan houden. Dat wil je natuurlijk niet!

Ik krijg wel eens de vraag of ik nooit meer wat slechts eet. Tuurlijk wel! Ik geniet van een wijntje in het weekend en ik heb gewoon een zwak voor chocolade. Ook dat moet af en toe kunnen in een gezond eetpatroon. Zorg dat je een mooie balans voor jezelf hebt!

Ik hoop dat je er wat aan hebt, heel veel succes! 

Heb jij nog een handige tip? Laat het me weten!

7 thoughts on “8 stappen naar een gezond eetpatroon. Eten voor beginners!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


You Might Also Like

Winactie!

Winactie!

Hoeraaa! Ik begon vorig jaar een Instagram account begonnen samen met Maarten om inspiratie op te doen en te delen om gezond te leven. Gezonde studenten die graag fitnessen en gezond eten. Ondertussen is het […]

Ook een hapje darm?

Ook een hapje darm?

‘Je bent wel dapper als je mee doet’, had de arts in het eerste telefoongesprek gezegd. ‘Ach komt wel goed toch?’, dacht ik, ‘gewoon even doorbijten.’ Helaas viel het flink tegen en was het niet […]

‘We nemen je op in het ziekenhuis’

‘We nemen je op in het ziekenhuis’

Al een lange tijd had ik last van wat vage klachten. Ik had veel dorst, moest ontzettend vaak plassen, had minder energie en was al een paar maanden niet ongesteld geworden. Toen de weegschaal voor […]