Carrotcake, oftewel worteltaart, is een van mijn favoriete taarten. Heerlijk zoet en smeuïg. Oh en die topping boven op dan! Heerlijk. Helaas zit het bomvol suiker. Dat vind ik dan weer wat minder leuk. Maar nooit meer carrotcake eten? Nooooo!
Ben jij ook gek op worteltaart? Maar probeer je tegelijk ook gezond te eten en niet te veel suiker binnen te krijgen? Dan heb ik hier een super lekker recept voor je. Een recept voor gezonde worteltaart. Healthy carrotcake, wat zeg je daar van? Duik gelijk maar de keuken in, want dit wil jij.
Wat heb je nodig?
Voor de taart:
- 220 gram geraspte wortel
- 2 bananen
- 100ml melk (ik gebruik amandelmelk)
- 200gr speltmeel of volkorenmeel
- 2 eieren
- 50 gram dadels
- 60 gram gehakte noten
- 3 theelepels koek- en speculaaskruiden
- 2 theelepels kaneel
- 1 zakje bakpoeder
Voor de topping:
- 200ml cream cheese / room kaas (light)
- sap van een halve citroen
- 1 el honing of agavesiroop
- eventueel noten ter garnering
Warm de oven voor op 175 graden. Schil de wortels en rasp ze. Hak de noten fijn. Meng in een andere kom het speltmeel, de bakpoeder, koek- en speculaaskruiden en kaneel door elkaar. Mix in een blender of met een staafmixer de bananen, kokosmelk, eieren en de dadels tot een glad mengsel en meng door het meel heen. Roer als laatst de wortels en noten door het mengsel. Zet de cream cheese voor de topping alvast buiten de koelkast zodat het wat zachter wordt.
Bekleed een springvorm van ongeveer 22 cm met bakpapier en giet het mengsel daarin. Zet voor 35 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of vork of de taart gaar is. Laat de taart vervolgens in de oven afkoelen met de deur open. Zo wordt de taart lekker smeuïg.
Terwijl de taart afkoelt (die heerlijk ruikt ondertussen), maak je de topping. Meng hiervoor de cream cheese, sap van een halve citroen en 1 el honing. Verdeel met de bolle kant van een lepel over een afgekoelde taart. Garneer eventueel nog met wat gehakte walnoten.
Geniet van je gezonde worteltaart!
Ps. Laat je het even weten als je dit recept gemaakt hebt? Dat vind ik leuk
Pps. Niet doorvertellen, maar ik eet dit ook wel eens als ontbijt 🙂
Hoi Talitha! Wat een leuke site! Heb dit recept uitgeprint. 14 pagina’s, waarvan maar 2 nuttig, met de ingrediënten en bereidingswijze. De rest alles wat je van boven naar beneden scrolt. Kun je van je recepten printversies maken? Scheelt een hoop papier en inkt.
Ooh oops haha, ik zal eens kijken of ik dat makkelijke kan fixen!