Als ik eenmaal bezig ben met herfst dingen, doe ik het goed ook. Zo heb ik mijn kamer al herfst- en winterproof gemaakt, heb ik de eerste suikervrije pepernoten al gebakken en worden er al lootjes getrokken. Nog een lekker sinterklaas receptje: taaitaai koek zonder geraffineerde suiker.
Wist je dat het eigenlijk mega simpel is en eigenlijk nog lekkerder dan de taaitaai uit de supermarkt? Ik meen het! In dit recept zijn de kruiden onmisbaar, ze geven een heerlijke smaak! Anijspoeder is gewoon in de supermarkt te halen bij de kruiden en geeft het een echt ’taaitaai’ smaakje!
Wat heb je nodig?
- 125 gram speltmeel/volkorenmeel/ boekweitmeel of een mix daarvan
- 80 a 90 gram zoetmiddel: honing, agavesiroop of ahornsiroop
- 2 tl speculaaskruiden
- 1 tl anijspoeder
- eventueel een klein beetje kaneel
- 1 tl bakpoeder
- water of halfvolle melk
Warm de oven voor op 175 graden. Meng de droge ingrediënten door elkaar. Voeg dan het zoetmiddel toe. Voeg ongeveer 2 eetlepels water of melk toe en roer door elkaar. Is het te droog? Voeg dan nog een beetje toe. Het mengsel moet een beetje plakkerig zijn. Niet te nat, maar ook niet te droog.
Doe het mengsel in vormpjes en bak ze in ongeveer 15 minuten gaar. Check na 10 minuten even hoe ze zijn en hoelang ze nog nodig hebben.
Als ze net uit de oven komen zijn ze lekker warm en zacht. Als ze afgekoeld zijn, hebben ze meer de ’taaitaai’ structuur. Deze suikervrije taaitaai koek is lekker als tussendoortje bij de koffie of natuurlijk bij pakjesavond!
Enjoy!
Wat zien ze er prachtig uit! Leuk gefotografeerd op het boek!
Oh, ik vind het altijd zo leuk dat jij van die gezonde receptjes deelt :). Ik ben niet echt van de taai-taai koeken, maar mijn vriend is er dol op haha! Hij is op dit moment bezig met het creëren van een gezonde leefstijl, dus dit recept komt echt als geroepen! Liefs
Ik heb dit recept net gemaakt. Ik heb gekozen om kokosbloesemsuiker als zoetmiddel te gebruiken. Ook heb ik zelf nog 2 opgeklopte eiwitten aan toegevoegd met een druppeltje vanillearoma en een snuf zout. Ze zijn heel goed gelukt (moeilijk om er vanaf te blijven als ze zo heerlijk warm uit de oven komen). Dit recept is zeker voor herhaling vatbaar 🙂
Wauw, super leuk! Ik wil het een keer maken 😉
Wat een mooie foto ook!