Gezonde pompoen cake

Gezonde pompoen cake

In de herfst krijg ik spontaan zin in gezelligheid en alles wat met de herfst te maken heeft. Lichtjes, oranje bladeren, kaarsjes, stoofpotjes, speculaas, sloffen, thee én pompoen!

En aangezien dit een groente is die helemaal niet naar groente smaakt, maar wel gezond is, moest ik er iets mee maken. Want van gezond én lekker, word ik helemaal blij. Oh en mocht je denken: ‘grutjes, zo’n pompoen klaarmaken is veel te veel werk’, wees niet gevreesd. Speciaal voor luie mensen (including me) zijn er nu pompoenblokjes uit de diepvries. Perfect! En perfect wordt deze heerlijke gezonde pompoen cake ook die jij gaat maken. De structuur is perfect. De smaak lekker herfstig en niet te zoet. Het cream cheese laagje maakt het helemaal af. Een perfect tussendoortje!

Wat je nodig hebt voor de cake:

  • 400 gram pompoenblokjes (uit de diepvries kan ook!)
  • 250 gram speltmeel
  • 120 gram dadels
  • 3 eieren
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 theelepels koek- en speculaaskruiden
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 theelepel vanille poeder of aroma

Voor de topping:

  • 100 gram cream cheese light (ik gebruikte die van Philadelphia)
  • 50 gram magere kwark
  • 1 eetlepel honing (5 gram)
  • 1 theelepel vanille poeder of aroma
  • 30 gram noten

1. Kook de pompoenblokjes in een pan water in 10 minuten zacht. Week ondertussen de dadels in warm water.

2. Giet de pompoenblokjes af en laat afkoelen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

3. Roer in een kom het speltmeel, bakpoeder, kaneel en speculaaskruiden door elkaar.

4. Giet de dadels af en knijp ze een beetje uit. Doe samen met de eieren, pompoenblokjes en vanille in de blender en mix tot een glad mengsel (een staafmixer werkt vast ook).

5. Meng het pompoenmengsel met het meel en roer alles goed door elkaar. Ben je een zoetekauw? Dan kun je er nog een beetje honing of stevia door doen. Vet een cakevorm in en giet het beslag in de vorm.

6. Bak de cake in 40 minuten mooi gaar. Zet daarna de oven uit en laat de cake een tijd in de oven afkoelen. Als de ergste warmte eraf is, kun je hem verder in de keuken laten afkoelen.

Topping

1. Meng de cream cheese, kwark, honing en vanille in een kom door elkaar.  Als de cake helemaal is afgekoeld, kun je de topping op de cake smeren. Garneer met gehakte noten.

Snijd een plak van je gezonde pompoen cake af, bewonder je kunstwerk en geniet van je baksel!

Ps. Laat je me weten als je de cake hebt gemaakt? Tag @stayhappy.nl op Instagram 🙂

gezonde_pompoen_cake    gezonde pompoen cake

Facebook Comments


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *