Afgelopen weekend was ik met Maarten bij de Bagels en Beans. We bestelden een cappuccino mét wat lekkers erbij. Ik ging voor mijn standaard favoriet: de not-so-pink-cake. Maarten probeerde eens wat anders: de caramelo bar. En dat viel heel goed in de smaak! De bar bestond uit drie lagen en ik kon aardig raden waar het van gemaakt was. “Dat moet ik thuis ook wel kunnen namaken”, dacht ik. Ik vroeg aan ChatGPT om een recept om de caramelo bars na te maken. Ik kreeg een antwoord met veel koekjes en suiker. Lekker, maar niet helemaal wat ik voor ogen had. Daarom ben ik verder gegaan met wat prompts en heb ik ingegeven wat ik erin wil hebben. En zo is uiteindelijk dit recept ontstaan voor gezonde caramelo bars! Super lekker en ook van deze kan Maarten niet afblijven. Een goed idee dus om ze veilig in te vriezen.
Wat je nodig hebt
Voor de bodem
150 g havermout
50 g amandelmeel (of fijngemalen noten)
65 g kokosolie (gesmolten)
1 flinke el ahornsiroop of honing
Voor de karamelvulling
10 grote medjool dadels of 180 gr gewone dadels
2 el pindakaas of amandelboter
2 el kokosolie
1 theelepel vanille-extract
Snufje zeezout
Voor de chocoladetopping
100 g pure chocolade (min 70% cacao)
1 el kokosolie
Klein scheutje melk
Optioneel: kokosrasp
Bereiding
Maal de havermout kort met een staafmixer (of niet als je geen zin hebt). Meng de havermout met het amandelmeel, gesmolten kokosolie en ahornsiroop tot een samenhangend deeg. Bekleed een bakvorm (20×20 cm) met bakpapier en druk het mengsel stevig op de bodem. Zet het in de koelkast om op te stijven.
Maak de karamelvulling
Week de dadels 10 minuten in heet water en laat ze daarna goed uitlekken. Mix met een staafmixer de dadels samen met de pindakaas, gesmolten kokosolie, vanille-extract en zout tot een karamelachtige massa. Verdeel deze karamelvulling gelijkmatig over de opgesteven bodem en zet terug in de koelkast.
Maak de chocoladetopping
Smelt de pure chocolade samen met de kokosolie en het scheutje melk au bain-marie of in de magnetron. Giet de gesmolten chocolade over de karamelvulling en strijk glad.
Bestrooi eventueel met kokosrasp. Zet minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven. Ook heel goed in te vriezen!
Wist je dat deze bars ook ideaal zijn tijdens het geven van borstvoeding? Havermout, dadels en amandelen staan namelijk bekend om hun stimulerende werking op de melkproductie. Bovendien zorgt borstvoeding geven ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel kan dalen bij diabetes type 1. Daarom is het verstandig om van tevoren iets voedzaams te eten, en deze bars zijn daar perfect voor!
Talitha is regelmatig in de sportschool tussen de gewichten te vinden. Daarnaast houdt gezond eten haar bezig en combineert ze dit met haar diabetes.
Meer weten? Kijk onder het kopje 'Talitha'.
Volg haar dagelijkse bezigheden op Instagram @stayhappy.nl
Heb je vragen? Laat een comment achter of mail naar talitha@stayhappy.nl. Enjoy!
Hopelijk weet iedereen ondertussen wel dat de cruesli van Kellogs toch echt niet gezond is. Ook al beweren ze dat wel en proberen ze je over te halen met nutteloze aanwijzingen. Nee, Kellogs daar trappen […]
Met glunderende ogen kijkt mijn broertje naar de appeltaart die staat af te koelen in de keuken. ‘Mag ik toevallig nu een stukje van die appeltaart?’ Zo nonchalant mogelijk antwoord ik: ‘ja hoor.’ Hij snijdt […]
Peanutbutter lovers opgelet! Oh en ook de mensen die koolhydraat arme tussendoortjes zoeken. Mensen met diabetes of zo, ik noem zomaar wat hè. Of misschien volg je wel een dieet, kan ook. Maar eigenlijk is […]