Gezonde caramelo bars – met dadels, havermout en chocolade

Gezonde caramelo bars – met dadels, havermout en chocolade

Afgelopen weekend was ik met Maarten bij de Bagels en Beans. We bestelden een cappuccino mét wat lekkers erbij. Ik ging voor mijn standaard favoriet: de not-so-pink-cake. Maarten probeerde eens wat anders: de caramelo bar. En dat viel heel goed in de smaak! De bar bestond uit drie lagen en ik kon aardig raden waar het van gemaakt was. “Dat moet ik thuis ook wel kunnen namaken”, dacht ik. Ik vroeg aan ChatGPT om een recept om de caramelo bars na te maken. Ik kreeg een antwoord met veel koekjes en suiker. Lekker, maar niet helemaal wat ik voor ogen had. Daarom ben ik verder gegaan met wat prompts en heb ik ingegeven wat ik erin wil hebben. En zo is uiteindelijk dit recept ontstaan voor gezonde caramelo bars! Super lekker en ook van deze kan Maarten niet afblijven. Een goed idee dus om ze veilig in te vriezen.

Wat je nodig hebt

Voor de bodem

  • 150 g havermout
  • 50 g amandelmeel (of fijngemalen noten)
  • 65 g kokosolie (gesmolten)
  • 1 flinke el ahornsiroop of honing

Voor de karamelvulling

  • 10 grote medjool dadels of 180 gr gewone dadels
  • 2 el pindakaas of amandelboter
  • 2 el kokosolie
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snufje zeezout

Voor de chocoladetopping

  • 100 g pure chocolade (min 70% cacao)
  • 1 el kokosolie
  • Klein scheutje melk
  • Optioneel: kokosrasp

Bereiding

Maal de havermout kort met een staafmixer (of niet als je geen zin hebt). Meng de havermout met het amandelmeel, gesmolten kokosolie en ahornsiroop tot een samenhangend deeg.
Bekleed een bakvorm (20×20 cm) met bakpapier en druk het mengsel stevig op de bodem. Zet het in de koelkast om op te stijven.

Maak de karamelvulling

Week de dadels 10 minuten in heet water en laat ze daarna goed uitlekken. Mix met een staafmixer de dadels samen met de pindakaas, gesmolten kokosolie, vanille-extract en zout tot een karamelachtige massa. Verdeel deze karamelvulling gelijkmatig over de opgesteven bodem en zet terug in de koelkast.

Maak de chocoladetopping

Smelt de pure chocolade samen met de kokosolie en het scheutje melk au bain-marie of in de magnetron. Giet de gesmolten chocolade over de karamelvulling en strijk glad.

Bestrooi eventueel met kokosrasp. Zet minimaal 1 uur in de koelkast om op te stijven. Ook heel goed in te vriezen!

Wist je dat deze bars ook ideaal zijn tijdens het geven van borstvoeding? Havermout, dadels en amandelen staan namelijk bekend om hun stimulerende werking op de melkproductie. Bovendien zorgt borstvoeding geven ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel kan dalen bij diabetes type 1. Daarom is het verstandig om van tevoren iets voedzaams te eten, en deze bars zijn daar perfect voor!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


You Might Also Like

Homemade Granola

Homemade Granola

Hopelijk weet iedereen ondertussen wel dat de cruesli van Kellogs toch echt niet gezond is. Ook al beweren ze dat wel en proberen ze je over te halen met nutteloze aanwijzingen. Nee, Kellogs daar trappen […]

Gezonde appeltaart

Gezonde appeltaart

Met glunderende ogen kijkt mijn broertje naar de appeltaart die staat af te koelen in de keuken. ‘Mag ik toevallig nu een stukje van die appeltaart?’ Zo nonchalant mogelijk antwoord ik: ‘ja hoor.’ Hij snijdt […]

Pindakaasbrood

Pindakaasbrood

Peanutbutter lovers opgelet! Oh en ook de mensen die koolhydraat arme tussendoortjes zoeken. Mensen met diabetes of zo, ik noem zomaar wat hè. Of misschien volg je wel een dieet, kan ook. Maar eigenlijk is […]