Gezonde appeltaart

Gezonde appeltaart
Met glunderende ogen kijkt mijn broertje naar de appeltaart die staat af te koelen in de keuken. ‘Mag ik toevallig nu een stukje van die appeltaart?’ Zo nonchalant mogelijk antwoord ik: ‘ja hoor.’ Hij snijdt een stuk af en vraagt: ‘heb jij die gebakken?’, weer antwoord ik zo nonchalant mogelijk: ‘ja!’
Ik wacht op de volgende vraag, maar die komt niet. Over mijn laptop gluur ik naar hem, maar hij zegt niets. Mijn broertje eet zijn taart smakelijk op en heeft het er verder niet meer over. HA! Die taart was gezond. Suikervrij, zonder boter of wat dan ook. Triomfantelijk besluit ik dat dit recept sowieso online moet komen.
Nu moet je weten, normaal eet mijn broertje mijn baksels niet. Bij voorbaat niet, omdat ze gezond zijn en er geen suiker in zit. Dat hoeft hij niet. ‘Is toch vies’, zegt hij dan, zonder dat hij ook maar een hap heeft geproefd. Maar deze taart doet dus niets onder aan gewone appeltaart, hij heeft namelijk niets doorgehad! 

Wat heb je nodig?

  • 125 gram speltbloem/volkorenmeel (of ander meel, wat je wil)
  • 60 gram havermout
  • 100 gram kokosolie
  • 175 gram honing
  • 1 ei
  • 2 el kaneel
  • 70 gram rozijnen of cranberry’s
  • ongeveer 600/700 gram appels

Warm de oven voor op 175 graden.

Zorg dat de kokosolie een beetje zacht is, of zet het eventjes in de magnetron. Doe dit ook met de honing als het niet zo vloeibaar is. Mix dan het bloem met de havermout, kokosolie, 125 gram honing, het ei en 1 el kaneel door elkaar. Dit kan met een mixer, maar ook gewoon met een lepel.

Zet het mengsel even weg in de koelkast.

Snijd ondertussen de appels in stukjes en roer de rozijnen, de rest van de honing en het kaneel erdoor.

Vet een schaal of kleinere taartvorm in en verdeel het meelmengsel over de bodem. Je kan kleine opstaande randjes maken. Strooi daarna wat paneermeel, broodkruim of beschuitkruimels over de bodem. Je kan dit ook overslaan, maar je bodem kan dan iets minder knapperig worden. Verdeel daarna het appelmengsel over de bodem.

Zet de taart voor 50 minuten in de oven.

Enjoy!

Laat me weten wat je ervan vond als je het geprobeerd hebt en stuur me een foto!

P1050629

P1050620

P1050632

 

21 thoughts on “Gezonde appeltaart”

  • Wauw ziet er superlekker uit! Heb exact hetzelfde probleem met mijn vriend als jij met je broertje. “Bah, bruin brood.” “Jouw gezonde koekjes zijn nooit zo lekker als gewone koekjes.” En ik kan eeuwen doorgaan! Misschien moet ik deze ook eens maken, en wie weet merkt hij ook niet dat het gezond is 🙂

  • Deze ga ik zondag uitproberen! Eindelijk een recept voor een gezonde appeltaart, ik kan niet wachten om het resultaat te proeven haha 🙂 Heel erg bedankt voor het delen! Liefs

  • Als eerste wil ik je laten weten dat je site leuk, compleet en gezellige is:)

    Kan je deze appeltaart ook maken met een combinatie van kokos en amandelmeel. Welke verhouding zou ik volgens jou dan het beste kunnen hanteren? Ik vraag dit ivm met koolhydraatarm dieet. En daarom wil ik zelfs de honing weg laten de appel en rozijnen zorgen dan voor het zoetje:)

    • Hee Sandra!

      Dankjewel! Leuk dat je het recept wil proberen. Het is helaas lastig om amandelmeel zomaar te vervangen voor ander meel, het heeft namelijk een heel andere structuur. Je zal zelf een beetje moeten proberen!
      Je hebt sowieso iets van kokosolie of boter nodig voor de bodem. Je kan proberen om gewoon 125 gram amandelmeel met 100 gram kokosolie te doen en even kijken hoe het er dan uitziet.
      Laat me weten hoe het is gegaan, succes! (:

  • Deze ga ik maken, er komen kindjes met een lactose intolerantie en iemand die geen suiker mag, 2 vliegen in 1 klap met deze taart. Super

  • Wij maken er nu nu taartjes van zodat er er extra lang van kunnen genieten. Het resultaat laat ik morgen wete. Liefs

  • Hooii,
    Ik sta op het punt om deze appeltaart te gaan maken, maar ben erachter gekomen dat ik gedroogde cranberry’s heb gekocht. Is het beter om gedroogde of verse te gebruiken?

    • Het moet wel een olie zijn die weer enigszins ‘hard’ wordt. Kokosolie wordt net als boter weer iets steviger als het niet meer warm is. Dat zorgt voor een stevigere bodem. Succes!

  • Net de appeltaart gemaakt. Heerlijk!
    Het smaakt net naar ‘echte’ appeltaart alleen iets minder zoet. Ook erg lekker met walnoten erdoorheen.
    Bedankt voor het recept, dit ga ik zeker nog een keer maken!

  • Ik heb inmiddels 2 keer volgens dit recept een appeltaart gebakken. Echt heerlijk! Soort van gezonder dan de standaard appeltaart en heel lekker. Top recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


You Might Also Like

Homemade Granola

Homemade Granola

Hopelijk weet iedereen ondertussen wel dat de cruesli van Kellogs toch echt niet gezond is. Ook al beweren ze dat wel en proberen ze je over te halen met nutteloze aanwijzingen. Nee, Kellogs daar trappen […]

Pindakaasbrood

Pindakaasbrood

Peanutbutter lovers opgelet! Oh en ook de mensen die koolhydraat arme tussendoortjes zoeken. Mensen met diabetes of zo, ik noem zomaar wat hè. Of misschien volg je wel een dieet, kan ook. Maar eigenlijk is […]

Heerlijke appelcake

Heerlijke appelcake

Wow, hoe kon ik deze heerlijke cake vergeten online te zetten! Toen ik hem eenmaal gebakken had, heb ik heb daarna gelijk twee keer in een week opnieuw gemaakt. Want wauw, deze cake valt echt […]