Een beetje hyper

Een beetje hyper

Vroeger was je wel eens ‘hyper’. Dan had je gewoon lekker veel energie en was je ontzettend vrolijk. Hartstikke leuk natuurlijk met een vriendinnetje. Soms werd je moeder er misschien een beetje gek van. Hyperactief, was je dan. De laatste tijd leef ik constant in een ‘hyper’. Maar anders hyper dan hyperactief. Misschien juist wel het tegenovergestelde.

Bij diabetes horen hypers en hypo’s. Bij een hyper is je bloedsuikerwaarde te hoog. Bij een hypo is je bloedsuikerwaarde juist te laag. Een hypo kan erg gevaarlijk zijn, daarom is het goed om de symptomen te herkennen.

Hyper

Bij een hyper is je bloedsuikerwaarde te hoog. Je hebt een hyper als je suikerwaarde boven de 10 ligt. Toen ik het ziekenhuis in kwam had ik een waarde van 40, ik had dus hartstikke een hyper. Nu heb ik ook nog vaak een hyper, ik zit gemiddeld rond de 14 de laatste dagen. Ik ga meestal zweten en krijg veel dorst als mijn bloedsuiker te hoog is. Het enige wat je daar tegen kan doen, is insuline spuiten. Bij een hyper kan je ook flauwvallen en in coma raken, maar dit gebeurt veel minder snel dan bij een hypo en je bloedsuiker moet dan heel hoog zijn.

De afbeelding hieronder geven de symptomen van een hyper weer. Dit kan per mens natuurlijk verschillen.

hyperglykemie-tn

Hypo

Een hypo is wat gevaarlijker dan een hyper. Een hyper is op lange termijn heel erg slecht, maar een hypo kan gelijk gevaarlijk zijn. Bij een hypo is je bloedsuikerwaarde te laag. Bij gezonde mensen komt de bloedsuikerwaarde niet onder de 4. Bij een hypo is je bloedsuikerwaarde lager dan 4. Dat kan gevaarlijk zijn, je kan namelijk flauw vallen. Bij een waarde van 1,3 raak je zelfs in coma.

Je bloedsuikerwaarde daalt door sporten, te lang niet eten en ook alcohol zorgt uiteindelijk voor een lagere bloedsuikerwaarde.

Wat te doen bij een hypo?

Bij een hypo moet je ervoor zorgen dat je zo snel mogelijk iets met veel suiker eet of drinkt. Ik moet van de dokter altijd een pakje dextro meenemen. Bij een hypo moet ik er 4 eten. Voorlopig zal ik nog niet zo snel een hypo hebben, maar als ik een tijd verder ben en goed ingesteld op de insuline, heb ik er meer kans op. Ook als ik weer ga sporten, moet ik goed opletten.

Het is heel belangrijk om een hypo te herkennen. Het kan namelijk erg gevaarlijk zijn! De symptomen zijn hieronder in de afbeelding weergegeven. Vind je me dus een beetje raar doen en voldoe ik aan de symptomen van een hypo? Schenk dan maar snel een glas cola voor me in of voer me iets met veel suiker. (;

Diabetes Hypo

Mijn suikerwaardes zijn nog erg verschillend, maar het gaat al steeds beter. Ik heb al steeds vaker een waarde rond de 10 en daar word ik hartstikke blij van!

Vakantie

Toen we op vakantie waren in Frankrijk, gingen we een berg beklimmen. Het was een flinke bergtocht en het was best warm. Vlak voor het laatste stuk naar de top, met mooi uitzicht, kreeg ik een behoorlijke hyper. We hadden broodjes meegenomen die behoorlijk zoet waren. Daar stijgt mijn bloedsuiker natuurlijk enorm van. Daarnaast was mijn bloedsuiker waarschijnlijk al hoog, omdat ik al een tijd geen insuline meer aanmaakte. Om de paar meter was mijn mond uitgedroogd en ik bleef maar drinken.

Ik kon echt niet meer. Ik had geen energie en mijn lichaam werkte niet mee. Mijn benen konden niet meer omhoog klimmen. Ik wilde wel, want hé, zelfs mijn neefjes van 10 konden het! Samen met mijn moeder ging ik in de schaduw liggen en kon ik tot rust komen. Ik wil niet weten hoe hoog mijn bloedsuikers toen geweest zijn. Een hyper is niet fijn om mee te maken, maar gelukkig heb ik nu altijd insuline mee en kan ik dat voorkomen!

P1050721

3 thoughts on “Een beetje hyper”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


You Might Also Like

‘We nemen je op in het ziekenhuis’

‘We nemen je op in het ziekenhuis’

Al een lange tijd had ik last van wat vage klachten. Ik had veel dorst, moest ontzettend vaak plassen, had minder energie en was al een paar maanden niet ongesteld geworden. Toen de weegschaal voor […]

Diabetes hulpmiddelen voor Oekraïne / Diabetes supplies for Ukraine

Diabetes hulpmiddelen voor Oekraïne / Diabetes supplies for Ukraine

– English below – ** DEZE ACTIE IS GESLOTEN! ** Bedankt voor al jullie inzendingen, ik heb heel veel hulpmiddelen en insuline op transport naar Oekraïne kunnen zetten. Super fijn! De actie is nu gesloten. […]

Sporten met diabetes #2

Sporten met diabetes #2

Er zijn nog regelmatig mensen die aan me vragen hoe het nu met me gaat. Met m’n diabetes enzo en of ik er een beetje mee om kan gaan (lieeef). Oh en toen ik van […]